slideshow 1

You are here

Bezoek Lavendelhoeve te Stokrooie op 25 juni

Op 25/06/2014 waren we uitgenodigd voor een bezoek aan de Lavendelhoeve te Stokrooie. Na een kennismaking met de collega's en wederhelft loodste onze gids ons naar het terras voor een inleiding en korte geschiedenis van de lavendelhoeve.
Onze gids had een middelbare opleiding kunstonderwijs achter de rug en volgde een hogere opleiding architectuur. Na de opruststelling volgde hij de cursus herborist aan het Vormingscentrum.
Tijdens de eerste periode van 1994 tot 1996 werden de terreinen gehuurd en werden de lavendelvelden aangelegd. In 1996 werden vervolgens de velden aangekocht. Deze omvatten nu een areaal van 4 hectaren. De aanleg en het onderhoud steunen volledig op vrijwilligerswerk en deze bestaan vooral uit collega cursisten. De tuin is een drietal jaren opengesteld voor het publiek en trok het eerste jaar rond de 15.000 bezoekers. In totaal bezochten reeds 30.000 geïnteresseerden deze site.
Voor een bezoek met gids wordt een bijdrage gevraagd. Fietstoeristen hebben vrije toegang. De kosten worden gedekt door de inkomsten uit de cafetaria, feestzaalverhuur, rondleidingen en verkoop van producten. De hele tuin is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
De tuin is tijdens de periode van 1 oktober tot 1 mei enkel zondag geopend. Tijdens de maanden juli en augustus is de hoeve altijd geopend uitgezonderd de vrijdag.

Lavendel is een inheemse plant in het Middellandse Zeegebied. Ze wordt voornamelijk in de hoger gelegen gebieden aangetroffen, rond de 600 tot 1200 m. Wereldwijd zijn er 42 soorten. Met de bestaande kruisingen kan men een 400-tal variëteiten onderscheiden. De variëteiten verschillen sterk van uitzicht (vb. stengellengte), geur, kleur, samenstelling, enz. De streek van Graz is vooral bekend voor variëteiten die gekweekt worden voor het parfum terwijl de Engelse tuinen meer op de bloemen gefocust zijn. De officiële naam van de plant is Lavendula Augustifolia Officinalis. Een bekende variëteit is “Hidcote” met diep donkerblauwe bloemen. Vroeger werden de bloemen manueel geoogst en deed men de distillatie ter plaatse. Tegenwoordig is er meer vraag naar lavendelolie. De variëteit “Lavandin” (kruising van echte lavendel en Spijklavendel) is hiervoor meer geschikt daar deze 6x meer olie levert dan de “echte” lavendel. Het waren de speltboeren die in Frankrijk massaal overschakelden op lavendelteelt. In de Drônestreek vind men nog veel de “echte” lavendel.
De Lavandin bevat 3,5% kamfer terwijl dit bij de echte lavendel slechts 0,5% is.
De plant vereist een droge standplaats. Hoge grondwaterstanden zijn funest. Tijdens de opgroei kan de plant wel wat water verdragen maar de volwassen planten dienen zo droog mogelijk te staan.
De leemgronden hier voldoen goed wat samenstelling aangaat maar zijn dikwijls te vochtig. Zandgronden zijn te zuur. Daarom kan men op leemgronden eventueel werken met verhoogde bedden of mengen met lichtere fracties.
De snoei is minimaal 1 maal per jaar maar kan opgedreven worden tot 3 maal per jaar. De voornaamste snoei verloopt na de bloei in september. In april kan ook nog gesnoeid worden maar niet bij vorst. De jaarlijkse snoei moet consequent gebeuren anders wordt de plant houtig en is ze onbruikbaar voor de opbrengst. De bloei kan naargelang de variëteit uitlopen van mei tot juli.
Na de uiteenzetting was er een rondleiding in de tuin. Naast de lavendelvelden waren er tevens kruidenperken en waterpartijtjes te bezichtigen. Onze gids bracht ons naar de destillerie en leerde ons de verschillende producten oliën en essences kennen. De opbrengsten aan destillaat zijn heel minimaal en verklaren de kostprijs van deze delicate producten.
Na een wandeling langs een zelf geconstrueerd rietzuiveringsstation en een inventieve vleermuizenburcht konden we nagenieten op het gezellige terras bij een speciale 'lavendel'koffie bij een schitterende ondergaande zon over de lavendelvelden. La “douce France” in de schaduw van de Herckenrodeabdij. Waar kan je nog beter vertoeven?
Enkele sfeerbeelden vinden jullie hier.
De website van Lavendelhoeve

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer