Op dinsdag 27 mei verzamelden we met een 25 leden aan de poorten van het melkverwerkend bedrijf Limelco te Zonhoven. Limelco ontstond uit de voormalige Lilac-melkerij die in 1993 overging in het huidige bedrijf. In 1995 werd de familie Konings eigenaar van het bedrijf. De totale oppervlakte bedraagt 7 ha. In de eerste periode werd het personeelsbestand afgeslankt van 350 naar 45 medewerkers. Nu werken er een 150-tal personeelsleden in een drieploegensysteem.
Het bedrijf is op twee belangrijke fronten actief: het zgn. private label of beter gekend als de 'witte producten' voor de distributie en de productie in onderaanneming.
De productie kan opgedeeld worden in 4 groepen: blikverpakking voor lange houdbaarheid, de flessenlijn met uiteenlopende producten, de verse kaas (platte kaas, yoghurt, ...) en de desserten (choco, rijstpudding,...).Daarnaast produceert men tevens melkpoeder. Hiervoor heeft men vaste afnemers. De primaire aanvoer wordt verzorgd door een driehonderdtal melkveehouders waarbij de grondstof wordt opgehaald met een tankwagen.
Na aankomst komen de vrachtwagens op de weegbrug en worden verschillende parameters gecheckt zoals: pH, antibiotica, ...
De aangevoerde melkplas op jaarbasis bedraagt 120 miljoen liter. Hiervan gaat 50 miljoen liter naar de verschillende vernoemde producten en 70 miljoen liter naar melkpoeder. Voor 1 kg melkpoeder is 10 liter melk nodig. De pasteurisatiecapaciteit ligt op 60.000 liter per uur.
Voor de productie van room kan tevens een verhouding van 1 liter room op 10 liter melk gehaald worden.
Bij het bezoek aan de verschillende afdelingen van het bedrijf werd nog vermeld dat de plastic (HDP) flessen tegenwoordig aangekocht worden in Duitsland. Het betreft hier 30 miljoen flessen op jaarbasis met een stockagecapaciteit van één miljoen flessen. De bottelarij verwerkt 9 à 10 duizend flessen per uur naargelang de inhoud: 250, 500 of 1000 ml.
In de afdeling blikverpakking konden we vernemen dan de rijst die gebruikt wordt een speciale Italiaanse variëteit moet zijn gezien deze tijdens het inblikproces met de melk gekookt wordt, dit om de juiste consistentie van het product te kunnen verzekeren. Vermeld kan tevens worden dat het bedrijf dient te voldoen aan de nieuwe Kyoto-normen voor energieverbruik.
Uiteindelijk kwamen we langs het labo waar we vernamen dat gedurende de werkdag hier 6 laboranten de kwaliteit van de producten bewaken en tevens instaan voor ontwikkeling van nieuwe producten.
Daarna werden we vergast op een natje en een droogje en kregen we een staal van het productengamma mee naar huis.
We danken onze begeleider voor de interessante uitleg en de tijd om ons op dit gevorderde uur rond te leiden.
Enkele sfeerbeelden vinden jullie hier.
De website van Limelco
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer