Op woensdag 3 september 2014 verzamelden we met een 20-tal VBI'ers aan de ingang van Wijndomein Aldeneyck. Het pittoreske Maaslandse dorpje Aldeneik, ligt vlakbij de cultuur- en terrasjesstad Maaseik. De 7 hectaren grote wijngaard van Karel en Tine Henckens-Linssen gaat verder op een wijnbouwtraditie die volgens de annalen terug gaat tot 750 na Christus. Voor we aan de verkenning van het domein begonnen gaf Karel ons een overzicht van de geschiedenis van het bedrijf en de voornaamste achtergronden van de druiventeelt. Zo leerden we volgende zaken: Opgegroeid in een fruittelersfamilie met aan de basis stichter Jaak Purnot en later vormgegeven door Hein Henckens, verbouwt Karel Henckens nog steeds peren op de lager gelegen percelen. In 1999 besloten hij en zijn echtgenote Tine Linssen de stap naar hun grote passie te zetten. Op een zonnige zuidoosterhelling langs de Maas werden in het voorjaar van 2002 de eerste wijnstokken van de Pinot Blanc-druif aangelegd. Ook werd er, op advies van het wijnbouwinstituut in Trier, een proefwijngaard met 15 verschillende wijndruifrassen aangelegd aan de hoeve in hartje Aldeneik. Mede door de fantastische resultaten in de proefwijngaard volgde een gestage uitbreiding van de wijngaard aan de Maas met de edele Pinot Gris en de delicate Pinot Noir-wijndruiven. Het geheel omvat nu samen meer dan 30.000 wijnstokken op een oppervlakte van ruim 7 hectare. Deze Pinot-druivenrassen zijn optimaal aangepast aan de klimatologische- en bodemomstandigheden (grind) van het Maasland. Karel is bij de realisatie van zijn droom niet over één nacht ijs gegaan. ‘Om de kneepjes van het vak te leren heb ik, samen met Harry Vorselen van Wijngoed Thorn, een gespecialiseerde opleiding aan het wijnbouwinstituut in Trier, gelegen in de Moezelstreek, gevolgd. Daar hebben wij ook het diploma van ‘Winzer’; wijnbouwer, behaald’ Dit was het noodzakelijke fundament voor de start van het hele wijnbouwverhaal. Na deze inleiding konden we met eigen ogen de wijngaard achter de landbouwgebouwen bezoeken. Karel vertelde er enthousiant over de wijnbouwcultuur, de verschillende variëteiten, de aanleg van de aanplant, het onderhoud van de plantage, de snoei en oogst van de druiven. Ook kregen we een zicht op de gespecialiseerde mechanisatie die deze teelt vereist. Een speciaal ontworpen snoeimachine en maaibalk kregen extra aandacht. Vervolgens werden we de grote hal in geloodst waar de witte wijnen van de Pinot Blanc en Pinot Grisdruiven een 6-tal maanden rijpen voor ze gebotteld worden. De Pinot Gris Barrique rijpt 5 maanden en de rode Pinot Noir Barrique 10 maanden in vaten van Franse eik (barrique) om in augustus gebotteld te worden. Karel toonde ons niet zonder enige fierheid het door hem gecontrueerde systeem om de vaten te kunnen draaien rond hun as. In een aangrenzend magazijn stond de gebottelde wijn te blinken om vandaar naar de vier windstreken verstuurd te worden. Na dit uitgebreid verhaal was het tijd om het gerijpte druivensap aan onze 'vakkundige kennis' te onderwerpen. In de met stijl - met eiken balken - gerestaureerde historische stallingen van Karel's voorvaderen konden we aanzitten bij sfeervolle verlichting aan grote tafels met versnaperingen. Karel legde met grandeur uit hoe we de wijn best degusteerden terwijl Tine onze glazen vulde met de verschillende cépages. Met een diavoorstelling werd alles nog eens visueel samengevat. De wijnen waren excellent en de ontvangst mag als meer dan voortreffelijk bestempeld worden. Natuurlijk werd er nadien in de smaakvol ingerichte inkomhal van ieders voorkeur wijn aangekocht. Zeker een aanrader voor iedere wijnliefhebber. Enkele sfeerbeelden vinden jullie hier.
De website van Wijndomein Aldeneyck
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer