We waren met 27 ingeschreven voor een bezoek aan Deliva te Genk. Bij de ontvangst door directeur Marleen Flemings en commercieel directeur Hans Desmet kregen we een kort overzicht van de bedrijfsactiviteiten van Deliva. Het bedrijf, gestart in 1991 door de heer Herman Schepers heeft vandaag om en bij de 450 werknemers met een omzet van 60 miljoen euro. Naast Deliva behoort ook Horiservi Catering tot de Groep Schepers.
Deliva produceert maaltijdcomponenten voor de nationale en internationale retail- en foodservicesector. Klanten zijn bijvoorbeeld: scholen, UHasselt, kinderdagverblijven, hospitalen, asielcentra, enz. De productie van deze voedingswaren gebeurt volcontinu. Het aantal maaltijden dat hierdoor dagelijks wordt afgeleverd schommelt rond de 70.000. Hetgeen neerkomt op een grondstofverzet van 35 ton voedingsproducten voor 1200 diverse producten. De aard van de producten kan verschillen naargelang het seizoen de specifieke feestdagen en wordt in samenspraak met de klanten gedaan. De tewerkstelling gebeurt in de productieeenheid te Genk maar tevens op de ongeveer 80 locaties waar de producten geleverd worden. Naargelang de aard van het product maakt men een onderscheid tussen 'meals' of volledige maaltijden, 'liquid' of soepen en 'high care' zoals salades ed. Ook worden speciale maaltijden bereid zoals 'low fat' - 'low salt' en maaltijden die geschikt zijn voor diabeetpatiënten.
Na de inleiding - die vergezeld ging met één of meerdere glaasjes bubbels - kregen we een bezoek aan het bedrijf na het aantrekken van de gepaste kledij ter voorzorg van eventuele contaminatie. We werden in drie groepen verdeeld en kregen professionele uitleg over de verschillende productieprocessen en apparaten. Een pastakookpan - of wat in deze dimensies nog voor een kookpan moet doorgaan - behandelde volcontinu 200 kg pasta - die rechtstreeks van Italië wordt ingevoerd - in één uur. Dat er begrijpelijkerwijze uitermate veel aandacht wordt besteed aan de hygiëne en de bacteriële zuiverheid van de producten konden we vernemen bij de pasteuristatie autoclaven. Dat bij elk product de afkomst van de grondstoffen en het productieproces gemonitord wordt is afleidbaar aan de stickers die de afgewerkte producten meekrijgen. Meer bepaald de 'traceability' in vakjargon. Onze gids - ook een landbouwingenieur - was duidelijk beslagen in de materie en loodste ons van de ene technische term naar het andere productie hoogstandje. ‘High risk’-zones bij koeling, azijnzuur bijmenging en restzuurstof waren maar enkele van de wetenschappelijke termen die met de geproduceerde voeding te berde kwam. Hij vertelde tevens dat het bedrijf nog wil investeren in nieuwe technieken waarbij voedingswaren onder specifieke beschermde atmosferische omstandigheden worden bewaard zodat zo weinig mogelijk structuur- en componentenverlies kan optreden.
Na het bezoek aan het bedrijf, waar het om begrijpelijke omstandigheden zeer fris was, konden we ons opwarmen bij een mooi gedekte tafel waarbij het bijgeleverde bestek dudelijk aangaf dat we nog een uitgebreid souper mochten verwachten. En dat was het minste wat er kan gezegd worden. Na een heerlijk voorgerecht volgde een hoofdschotel met hert gevolgd door een mooi gepresenteerd dessert. Alles geassorteerd met witte en rode wijn. Om af te sluiten een hartelijk tasje koffie met versnaperingen. Het voedingsbedrijf had zijn corps business duidelijk niet verloochend.
Om de nieuwkomer Inge Ketels (bedrijf Bureau Stroom) te introduceren in onze vriendenkring werd iedereen verzocht beknopt zijn curriculum vitae te vertellen. Dat dit niet alleen voor Inge een openbaring was maar ook menige collega interesseerde was af te leiden uit het voorstel van voorzitter Marc om dit bij gelegenheid nog eens over te doen. Dat het gezellig was aan de tafel was te merken aan het met mondjesmaat afscheid nemen van de vrienden. Het was een leerijke en gezellige nieuwjaarsviering. Bedankt Deliva voor jullie gastvrije ontvangst.
Een impressie vind je hier.
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer