In de ban van "De Smaak van de Keyser"...
Zondag 19 april verzamelden we in het onthaalcentrum “De Smaakkamer” voor een rondleiding in het teken van de geslaagde tv-reeks: “De Smaak van de Keyser”.
Het pand is gelegen in de Raamstraat te Hasselt en was voorheen één van de oude jeneverstokerijen die de stad rijk was.
Onze gids gaf een korte geschiedenis en een beschrijving van het geplande verloop van de “culinaire” wandeling in het teken van de aloude Hasseltse traditie.
In de ontvangstruimte had je de mogelijkheid te testen tot welk smaakprofiel je jezelf kan rekenen. Via enkele leuke computervragen kreeg je een uitdraai van je smaakpas. Met de wetenschap of je eerder bitter, zoet, zuur of zout getint was had je een basis om de Limburgse streekproducten naar je eigen profiel te kunnen indelen.
In een zonovergoten stoet ging het dan richting nationaal jenevermuseum gelegen in de wittenonnenstraat, een staaltje van prachtig gerestaureerde industriële archeologie. Even werd halt gehouden aan café “De witte non”, één van de eerste cafés die onze huidige gouverneur - Steve Stevaert – tot zijn patrimonium kon rekenen.
In het museum kregen we een professionele uitleg over het stoken van jenever of in het algemeen wat in de volksmond “sterke dranken” wordt genoemd. In een ‘smaakvolle’ tentoonstelling kwamen achtereenvolgens de grondstoffen, chemische processen, fysische parameters en industrieel alaam aan de orde die een optimaal product moeten opleveren. Chronologisch kregen we een overzicht van alle materialen en toestellen die noodzakelijk zijn voor de bereiding van een heerlijke jenever. Niet zonder fierheid wist de gids te vertellen dat de oude stoommachine nog volledig operationeel is en dat het museum de naam ‘nationaal’ waardig draagt daar het gesteund wordt door al de huidige jeneverstokerijen in België.
Na deze rondleiding waar termen als gerst, zetmeel, methyl- en ethylalcohol, densimeters, alambic, destilleren, accijnzen, Juniperis, eerste en tweede fractie, …nog door onze hoofden nazinderden was het tijd om het edele product van dicht bij te leren kennen. De keuze tussen 150 verschillende jenevers werd ons vereenvoudigd door een kleine selectie representatieve “drupkes” te presenteren. Hoewel het weer meer uitnodigde voor een frisse pint smaakte de kruidige jenever fris en was het gezellig vertoeven op de binnenplaats in de schaduw van de oude eesttoren.
Het was weer een gesmaakte familiewandeling die zelfs een Hesselier kon bekoren want “dje weeët: dan mut 't al hieël goeëd zen veur zoeë nen diekkenek”…
Enkele impressies vind je hier.
Website Hasselt - Smaakroute
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer