Het bedrijfsbezoek aan de firma Flam te Sint-Truiden, ingericht door de KVIV mag – naar de opkomst en interesse en de uitstekende ontvangst – zeker een succes genoemd worden.
Bij de aanvang schetste de heer Jean Driesmans, grondlegger van deze bekende Truiense firma van innovatieve haarden, in het kort de geschiedenis, gestage groei en recente ontwikkelingen van zijn firma. Tussendoor werden we hartelijk ontvangen met een drankje en Limburgse taart.
Vervolgens kregen we een technische uiteenzetting over het unieke verbrandingssysteem van de Flamhaarden. De viervoudig gebrevetteerde branders onderscheiden zich door een hoog rendement bij de verbranding van conventionele tot alternatieve brandstoffen. Het aantal erkenningen en nominaties spreekt in dit verband boekdelen en de firma mag dan ook prat gaan op internationale waardering. Naast de technische uitleg demonstreerde de gedreven medewerker de praktische werking van een inbouwhaard. De snelle ontbranding, de zuivere verbranding, gekenmerkt door de vlamkleur, en het gebruik van de meest diverse brandstoffen kon – naast natuurlijk de opgewekte warmte – iedereen overtuigen van de knowhow die in het toestel vervat zit.
Dat de firma tevens toekomstgericht denkt konden we vernemen van de volgende spreker die de ontwikkelingen situeerde binnen de context van de nieuwe Kyoto-normen voor de verminderde uitstoot van CO2. Door de betere isolatie van de huidige woningen ontwikkelde de firma een nieuwe haard die gebruik maakt van een luchtaanvoer van buiten de vertrekken van de woning. De nadruk werd gelegd op het feit dat in de toekomst verwarming, koeling en ventilatie van gebouwen geïntegreerd moet opgevat worden. De firma speelt hierop in door systemen o.a. uit te rusten met warmtewisselaars, automatische sturingen enz.. Af en toe vertelde de heer Driesmans tussendoor nog enkele interessante feiten. De hierbij geciteerde cijfers over calorische (of moet ik zeggen joulse) waarden van de benutte grondstoffen toonde dat hij nog steeds bezield is van de materie.
Tijdens de korte pauze werden we nogmaals uitgenodigd aan het buffet.
Een ingenieur van de firma toonde ons vervolgens enkele nieuwe ontwikkelingen in een showroom naast de werkruimten van de fabriek. Aan de vragen was te merken dat o.a. warmtewisselaars en de voeding van de alternatieve brandstoffen technische aspecten waren die op bijval konden rekenen.
Vervolgens kregen we een rondleiding in de fabriekshallen. Via het magazijn waar 26.000 verschillende onderdelen huizenhoog lagen gestapeld ging het naar de assemblagehal. Hier worden de modulair ontwikkelde haarden als een meccano gemonteerd. Het was duidelijk dat er geïnvesteerd werd in de nieuwste apparatuur. Een immense ontvettingskabine, laserbranders en ponsmachines passeerden de revue. Het minste wat van onze begeleiders kan gezegd worden is dat ze liefde voor hun job hebben want het ver gevorderde uur kon hun niet weerhouden enthousiast na de rondleiding de haard met ingebouwde oven te demonstreren. Als afsluiter werden we dan ook getrakteerd op een heerlijk krokante pizza uit de grill.
Voor diegenen die nog wensten werd er nog een korte toelichting gegeven in de prachtige showroom van het bedrijf. Hier staan de pareltjes van Flam: van inbouwhaard tot tegelfornuis, van gas- tot houtkachel, van klassiek tot vooruitstrevend design. De weldoordachte producten van een Limburgs topbedrijf.
Als toemaatje kregen we een uitgebreide bundel met CD waarmee we – hoe kan ik het beter verwoorden - met een “warm” gevoel huiswaarts keerden. “Goede wijn behoeft geen krans”.
Een impressie vind je hier.
Website firma Flam
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer