Vrijdagavond 17 juni verzamelden we met een talrijke groep bij het aspergebedrijf van 'Sooi' Bries en Hilde Tijskens.
Naast een dertigtal leden van onze organisatie sloten tevens een zevental leden van de KVIV aan voor de rondleiding.
De groep werd in twee delen gesplitst. Mevrouw Tijskens gaf uitleg over de verwerking van de oogst en de heer Bries leidde de rest van de bezoekers in in de geheimen van de aspergeteelt zelf.
Vroeger was het bedrijf gemengd: melkvee en aspergeteelt maar men heeft de specialisatie doorgedreven naar de aspergeteelt.
Het bedrijf bestaat uit een 15 ha aspergeteelt met een glasopstand voor de forcerie. Daarnaast zijn er de loodsen voor frigo's en afwerking van produkten. Tevens heeft men geïnvesteerd in de huisvesting van het hoofdzakelijk buitenlands personeel. In de meest intensieve periode stelt het bedrijf meer dan 40 arbeiders te werk. Ook in de uitvoering van het werk houdt men de taken strikt gescheiden: zowel bij de teelt als de verwerking zoekt men de geschikte personen voor één bepaalde taak. Zo zijn er "stekers", "schoepers", "busselaars" enz.
Bij de teelt maakt men onderscheid tussen vroege en late variëteiten. Gemiddeld kan van de planten een 8-tal jaren geoogst worden. Deze worden in ruggen geteelt die een hoogte hebben van een 40-tal cm zodat hieruit asperges met een lengte van 30 cm kunnen geoogst worden. Deze lengte is nodig omdat de stengels bij de verwerking nog wat ingekort worden.
Voor extra vroeg te kunnen oogsten worden 2 methoden gebruikt: forcerie onder gestookt glas en forcerie in volle grond waarbij plastic darmen onder de planten in de ruggen worden gelegd die dan door een met hout gestookte ketel worden verwarmd.
De oogst bedraagt rond de 10 ton per ha maar vereist veel handwerk bij de oogst en de verwerking. De ideale bodem is een lichte grond zonder keien die diep doorwortelbaar is en waar de watertafel minstens onder de 1 m blijft. De oogst loopt van maart tot juni. De traditie wil dat de laatste dag van oogst rond Sint-Jan valt.
Bij de verwerking worden de asperges in bakken gewassen vervolgens gekoeld, gesorteerd en gebusseld. Dit leidt tot een groot aantal klassen van produkten: zoals de bekende topkwaliteit Flandria. We hoorden ook termen als blauwe, bloementjes en een reeks letteraanwijzingen als AA en B. De afzet verloopt via verschillende kanalen: een deel gaat naar de veiling of rechtstreeks naar een warenhuisketen terwijl een ander deel aan de deur wordt verkocht aan particulieren en aan restaurants.
Na de rondleiding werden we vergast op een gezellige receptie met fraai versierde schotels met fijne asperges en dipsausjes.
Er werd nog een tijdje bij een frisse pint of een glaasje wijn nagekaart over de rijke traditie van "het witte goud".
We danken de heer Bries en mevrouw Tijskens voor hun gemoedelijke ontvangst en voor de professionele uitleg.
Een kort artikel van hun bedrijf vind je tevens in de Informatiekrant van het Plattelandseducatief Netwerk Kempen & Maasland. download
Enkele sfeerbeelden vinden jullie hier.
Situering aspergeberijf Bries-Tijskens
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer