slideshow 1

You are here

Error message

Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 394 of /customers/8/d/d/vbi-limburg.be/httpd.www/includes/common.inc).

Achter de schermen van het Hasseltse gerechtsgebouw

Onze vereniging mocht aansluiten bij het bezoek aan het Hasseltse gerechtsgebouw dat ingericht werd door het KVIV.

We werden ontvangen door jeugdrechter Liesbet Bex die de talrijk opgekomen geïnteresseerden een inleiding gaf over de gerechtelijke structuur en de hieraan verbonden afdelingen. Limburg bestaat uit 2 gerechtelijke arrondissementen: Hasselt en Tongeren die in de toekomst tot één arrondissement Limburg zullen fusioneren.
We leerden dat de opdeling verder handelsrecht, burgerlijk recht, sociaal en strafrecht omvat.
Naargelang sorterend onder één van vernoemde rechterlijke machten wordt onderscheid gemaakt tussen vredegerecht, politierechtbank, rechtbank van koophandel, rechtbank van eerste aanleg, jeugdrechtbank, correctionele rechtbank, assisenhof,…Het jeugdrecht valt onder de rechtbank van eerste aanleg en vereist een specifieke opleiding.
De taken van de jeugdrechter betreffen protectionele en burgerlijke zaken. De bevoegdheden zijn o.a. misdrijf omschreven feiten en problematische opvoedingssituaties. Daarnaast zijn ook burgerlijke onderwerpen als verblijfsvergunningen, onderhoudsgelden en adoptieregeling taken die onder haar verantwoordelijkheid vallen.
De jeugdrechter gaf tevens een overzicht van het personeel en diensten die het nieuwe gerechtsgebouw huisvest: hieronder o.a. magistraten, leden van de orde van advocaten, slachtofferonthaal, bewakingsdienst, permanentie onderzoeksrechters, politionele diensten, archivarissen, enz. Alles samen komt dit neer op een 360 personen uit de magistratuur en personeel en dagelijks kan het gebouw tevens rekenen op een 200-tal bezoekers waaronder tevens studenten.
Het gebouw is van het ontwerp van architect Mayer en was in eerste instantie niet geconcipieerd voor gerechtsgebouw. Er zijn dan ook heel wat aanpassingen gebeurd om de kantoren en rechtzalen conform te maken aan de vereiste veiligheidsnormen.
Het gebouw omvat 17.000 m2 kantoorruimten die door 200.000 m3 gefilterde lucht worden geventileerd. De verwarming verloopt op een gasinstallatie. Met zijn 74 m hoogte is het een duidelijke nieuwkomer in de skyline van Hasselt. Allerlei namen werden bedacht om het gebouw te omschrijven: van hazelaar, over 'lekstok' tot teerling…
Het is in ieder geval een meerwaarde voor het Hasseltse stadsbeeld. Ook de mammoetbomen naast het gebouw zullen in de toekomst zeker het gewicht van dit complex accentueren.
We danken de jeugdrechter Liesbet Bex, mevrouw Carla Vanstraelen - nu beheersmanager van het gerechtsgebouw en voorheen 40 jaar griffier - en tevens de heer Karel Vanstraelen voor de professionele uitleg en uitgebreide rondleiding.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer