Na een rit van Sint-Truiden arriveerden we te Opitter aan de in kille mist verscholen gebouwen van de brouwerij Cornelissen.
Op het pleintje ontwaarde ik de vage contouren van een standbeeld van Kim Clijsters – een herinnering aan een glorieuze periode van het Belgische tennis. We waren blijkbaar goed op tijd want er was voorlopig niemand te bespeuren die ons wist te begeleiden naar één of andere ingang van de biertempel. Sommigen namen dan maar het initiatief om de aangrenzende brasserie binnen te glippen gezien de gure vriestemperatuur. De voorzitster ging ondertussen - heel verantwoordelijk voor haar eerste gepland bezoek – op verkenning langs bij de mogelijke ingangspoorten van de brouwerij. Gelukkig verscheen onze gids Hilde juist op tijd voordat iedereen de uitnodigende brasserie had opgezocht.
Het bezoek startte in de brouwzaal waar Hilde een kort overzicht gaf van de geschiedenis. De start van het bedrijf gaat terug tot 1859 toen Jan Mathys Cornelissen het eerste bier brouwde in Gerdingen op een steenworp van Opitter. Nu is het familiebedrijf toe aan de zesde generatie na heel wat fasen te hebben doorlopen. Opmerkelijk is dat alle generaties een voornaam hadden die met een “J” begon. Ook voor de 7e generatie is deze traditie verzekerd gezien de kinderen van Jef Jr. Cornelissen de namen Jacob en Julie hebben.
We kregen vervolgens een kort overzicht van het brouwproces in de hal met de prachtige koperen brouwketels. Het water dat voor het brouwproces gebruikt wordt komt uit de ondergrond vanop een diepte van 160 m. Er wordt gebruik gemaakt van tarwe en gerst en een deel van de hop komt uit de hiervoor bekende streek van Poperingen. Men bereidt bieren van lage en hoge gisting. De temperatuur voor lage gisting is 12 °C en deze voor hoge 24° C. De gist voor lage gisting kan 12 maal geënt worden, bij hoge gisting loopt dat op tot 20 maal. De stam van de gisten wordt veiligheidshalve tevens bewaard in Gent.
Vervolgens kregen we de installaties te zien waar de afvulling gebeurde. Hiervoor werden – wat de vaten betreft – twee verschillende behouders gebruikt: één bekende herbruikbare metalen ton en één plastieken niet-herbruikbaar vat. De bottelarij omvatte grote installaties voor het reinigen van de flessen en Hilde vertelde hoe het proces van het bottelen en bestikkeren verliep. Buiten kregen we op de binnenkoer een overzicht op de huizenhoge gestapelde soorten bakken die gebruikt worden voor het verzenden van de 30 soorten bier die de brouwerij naar de vier windstreken van onze planeet verstuurd. Enkel Afrika is voorlopig nog geen afzetgebied.
We werden vervolgens ontvangen in - wat je best kan omschrijven als - een bruine kroeg met de muren vol met memorabele affiches en pancarten. Langs een gezellige toog werden we verwend met een keuze uit het uitgebreide assortiment. Er was o.a. keuze tussen pilsbieren, witbier, kriek, amber, blond, tripel. En op de tafels stonden schotels met belegde broodjes in overvloed. Anne-Lies, je mag een pluim op je hoed steken. Je eerste activiteit was een schot in de roos. Met 33 ingeschrevenen en een geslaagd brouwerijbezoek was de nieuwjaarsviering 2025 een om nooit te vergeten. Bedankt.
Verslag: Luc Martens
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer