slideshow 1

You are here

Bezoek Greenyard Bree - 26 januari 2018

Met 46 inschrijvingen voor het bezoek aan Greenyard te Bree was het zeker een topper van de laatste jaren voor VBI-Limburg.
Na de gebruikelijke nieuwjaarswensen werden we door voorzitter Koen Quaghebeur verwelkomt met een kort overzicht van de geplande activiteiten voor 2018 en wat filosofische beschouwingen over de megaconcerns Googles en Amazons van deze wereld.

Vervolgens kregen we een overzicht van de groei van Greenyard, wijlen Noliko, en de business waar ze voor staan. Zo leerden we dat één van de prille wortels van deze huidige wereldspeler rond 1960 in Hulshout lagen met het uit Zwitserland afkomstige groentenbedrijf Scana. Noord-Limburgse landbouwers beslissen in 1964 om hun oogst in Bree te verwerken. Ze richten een verwerkingsfabriek op, en de start van Noord-Oost Limburgse Konserven of Noliko was hiermee een feit. In 1980 fuseren Scana-Noliko en in 1989 verhuizen alle productielijnen naar het vernieuwde bedrijfscomplex in Bree. Zo produceert de firma groenten in blik, glas en diepvries naast deegwaren en kant-en klaar maaltijden. In 1996 volgt dan de integratie van Rena Konserven (Wiekevorst) in Bree met de uitbreiding van het productassortiment met bladgroenten en fruitconserven in glas. In 2010 neemt men vervolgens de productie-eenheid van Bonduelle in Rijkevorsel over die gespecialiseerd is in fruitverwerking (appel en kriek) en zuurwaren (oa. zilveruitjes). Een tweede grote speler in de groei naar Geenyard vormt Pinguin een diepvriesgroentebedrijf dat werd opgericht in Westrozebeke. Pinguin’s internationale expansie begon in 1995 met de overname van verwante bedrijven in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In 1999 werd Pinguin beursgenoteerd. Noliko, de conservendivisie, werd dan uiteindelijk in 2011 overgenomen. Er ontstaat de Pinguin-Lutosa-foodgroup. In 2013 resulteert dit uiteindelijk in Greenyard Foods onder de holding Greenyard. Medio 2015 kwamen Univeg en Peltracom bij Greenyard Foods. Univeg werd in 1987 opgericht voor de productie van champignons, gevolgd door het wassen, snijden en verpakken van groenten ten behoeve van levering aan supermarktondernemingen. Peltracom daarentegen is een speler op de markt van de substraten. Na de transactie zijn de hoofdaandeelhouders Hein Deprez en zijn zus Veerle met 51% van de aandelen en Gimv met een aandelenbelang van bijna 12%. Partijen hebben aangegeven aandelen te willen verkopen waarbij Hein en Veerle minimaal 30% van de aandelen zullen blijven behouden. Gimv heeft in twee stappen het belang verkocht, waarvan de laatste tranche in 2017. Wereldwijd telt Greenyard 8000 werknemers en behaalt de holding een omzet van 4,1 miljard euro. De profit bedraagt 141 miljoen euro.
Na de duidelijke uiteenzetting van de bedrijfsstructuur kregen we een rondleiding in de fabriek. Het gedeelte van de conserven werd verzorgd door Rik Ceyssens die verantwoordelijk is voor de aanvoer en grondstoffen. Hans Vanmechelen leidde ons vervolgens rond in de afdeling waar de sauzen bereid worden. Hans is verantwoordelijk voor de conveniece goods. In de hallen kregen we uitleg over het productieproces zoals de aanvoer, pasteurisatie, vulling, etikettering, stockage enz. De grootte van het bedrijf en de omvang van het assortiment en de gestockeerde goederen was imponerend.
Na het bezoek aan de fabriek werden we in de ontvangstruimte vergast op broodjes en chips met dipsauzen die ter plaatse werden bereid. De sprekers werden door onze voorzitter bedankt met de overhandiging van dozen pralines. Er volgden nog een paar vragen die verband hielden met de technische aspecten van het water- en energieverbruik. Hieruit leerden we dat de fabriek water haalt uit een 15-tal boorputten van slechts 25 à 30 m diepte en dat er jaarlijks rond de 800.000 m3 water wordt geloosd. Rik vertelde dat er op dit vlak zeker een mogelijkheid voor recuperatie van deze hoeveelheid water moet overwogen worden. De energie wordt geput uit aardgas en elektriciteit. Ook hier had de spreker een voorstel om de afvalprodukten via vergisting in de energieaanvoer op te nemen. Zeker gezien het bedrijf toch een aanzienlijke hoeveelheid organische stof als afval produceert en de omliggende bedrijven over vergistingsinstallaties beschikken waarbij de grondstof extern moet aangevoerd worden. Ook op gebied van zonnepanelen is er nog plaats naast de halve ha die nu in gebruik is.
Een impressie van ons bezoek vind je op deze link.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer