slideshow 1

You are here

Hageven met herboriste Joke Custers - 7 juni 2019

Rond kwart voor 7 kwamen we samen in het bezoekerscentrum De Wulp van Natuurpunt. Uiteindelijk waren we met een zestiental die de wandeling met onze gids Joke Custers volgden.

Joke is tevens landbouwingenieur en volgde nog een extra jaar in verband met bodem- en waterbeheer.  Als vrijwilliger werkte Joke o.a. 2 jaar voor Greenpeace in Nieuw-Zeeland. Zij heeft zich nu gespecialiseerd in kruiden en geeft workshops, lessen, cursussen en voordrachten over kruidenkennis en o.a. holistische gezondheidsmethodieken.
Bij de start van de wandeling gaf Joke een kort geschiedkundig overzicht van het ontstaan van het Hageven en de Dommelvallei. Ze vertelde dat de Dommelvallei vroeger een heidelandschap was en Lommel met vloeiweiden en hooilanden was omgeven. De vijvers waren vroegere vennen. Het gebied is opgenomen in de Natura-2000 richtlijn.
Doel van de wandeling was ons een kleine inleiding te geven over de planten die een geneeskrachtige werking worden toegedicht en die in het gebied voorkomen. De eerste was een linde die aan het bezoekerscentrum stond. We leerden dat de thee werkt tegen beginnende verkoudheid en vooral een rustgevend karakter heeft. De flavanoïden zijn goed voor hart en bloedvaten. Joke verklapte ons dat 'Het Groot Handboek Geneeskrachtige Kruiden' van Dr. Geert Verhelst haar naslagwerk is.
Om een heel overzicht te geven van de informatie die we kregen zou me te ver leiden maar ik kan vermelden dat volgende planten een speciale aandacht kregen: vlier - zowel de vlierbloesem als de vlierbessen, muur dat veel mineralen bevat. Wilg waarvan het bekende salicylzuur en het afgeleide acetylsalicylzuur afkomstig is. Ook brandnetel, kleefkruid, munt en smeerwortel hadden allerlei bijzondere eigenschappen.
Na een poos van onderrichting had Joke een verrassing voor ons klaar. Naast de verschillende smaken en geuren wou ze ons tevens letterlijk extra voeling geven met de omgevende natuur door een korte sessie wat ik vermoed tot de mindfulness kan gerekend worden. We werden verzocht onze schoenen en kousen uit te doen en vervolgens konden we terug tot rust komen door onze ademhaling te leren beheersen.
Het vervolg van de wandeling verliep voor de meesten barrevoets maar ik moest na een tijdje forfait geven wegens te koude tenen. Het viel iedereen op dat Joke zelf al van bij het begin van de wandeling slechts eenvoudige slippers droeg alhoewel het weer niet bijster warm was.
Ook de den, duindoorn, rozebottel en salie weten we nu hebben magische geneeskundige krachten. Maar voor wie hier het fijne van wil weten verwijs ik graag naar Joke zelf.
Uiteindelijk kwamen we na een verkwikkende en leerrijke wandeling terug in het bezoekerscentrum aan. Voor diegenen die - zoals de uitnodiging vermelde - een thermoskan met warm water hadden meegebracht konden van hun eigen geplukte kruiden een thee genieten.
Toch verkozen - Joke incluis - allen nadien van het artisanaal biertje 'Gageleer' te proeven. Het was immers gebrouwen met gagel en lag dus volledig in de lijn van ons bezoek.
Nadien werd er nog gezellig verder vertelt tot de schemering intrad. Bedankt Joke, je gaf ons een leuke avond en je authenticiteit en spontaniteit in je verhaal en je persoon hebben ons zeker eens te meer aangetoond dat je in het leven moet kiezen voor je eigen weg. En tevens dat fysische en mentale gezondheid dikwijls rondom je voor het grijpen ligt.

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer