Er was een grote opkomst voor het bezoek aan PCFruit te Kerkom.
Directeur Dany Bylemans vergaste ons in een mooie ontvangstruimte. Hij gaf een overzicht van de Belgische fruittteelt en tevens een uitgebreid zicht op de werkzaamheden van het proefcentrum.
Van de Belgische fruitteelt kent de perenvariëteit Conference met stip de grootste uitvoer. Met een aanplant van rond de 10.000 ha is het de 3e exporteerder na Nederland en Argentinië. 90% van de perenoogst is voor uitvoer bestemd. Appel vertegenwoordigde 13.000 ha nu nog 5.000 ha. Aardbei kent tegenwoordig 2 à 3 teelten per jaar. Daarnaast kennen kersen, kleinfruit en wijndruiven een kleinere productie.
Er zijn 3.500 à 6.000 personen tewerkgesteld in de fruitteelt met 30.000 à 35.000 seizoenarbeiders.
In 1981 startte de proeftuin Pit- en Steenfruit
In 1977 startte het Demonstratiebedrijf voor Kleinfruit te Tongeren. Dit sloot aan in 2011.
Het Koninklijk Opzoekingsstation van Gorsem startte in 1945 en fusioneerde in 2008 met PCFruit.
PCfruit voert toegepast wetenschappelijk onderzoek (TWO) uit. Daarnaast voorziet het een aantal diensten (DAB) aan bedrijven. Hieronder vallen niet enkel strikt fruit gerelateerde bedrijven maar tevens voedingsbedrijven. Voorlichting is ook een belangrijke pijler van PCFruit.
In totaal heeft het bedrijf 62 ha in eigendom en worden er proeven uitgevoerd op om en bij de 2.000 diverse objecten. De financiën komen deels uit subsidies (3% van de Vlaamse gemeenschap, 12% van de Provincie Limburg) deels uit opbrengst van fruit en tevens van de sector via de veilingen, Boerenbond en lidgelden. Daarnaast worden regelmatig opendeurdagen georganiseerd. Is er continu contact met de telers en is er een waarschuwingsdienst voor de fruittelers.
Na deze uiteenzetting werden we door Jef Vercammen en directeur Bylemans in de proefvelden en de serres rondgeleid. Naast de investeringen in teeltoverkapping werd aandacht besteed aan de biologische bestrijding via nuttige insecten door aanleggen van een gemengde hagen rond de percelen. Gezien de uitgebreidheid van de onderscheiden proefopstellingen kregen we in een lokaal zicht op de complexe aansturing van de voedingsoplossingen naar de verschillende compartimenten. Ook kregen we een blik op de laatste ontwikkelingen in verband met de recente wijnproductie door het proefcentrum.
Het was al donker toen we terug in het ontvangstgebouw arriveerden waar we de eigen gebottelde wijn mochten degusteren met een smakelijk broodje. Het was weer een geslaagde activiteit waarvoor onze voorzitter Piet natuurlijk uit eerste hand de contacten kon leggen.
Verslag: Luc Martens
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer