Het kasteel van Ordingen, de ideale plaats om het jaar 2024 af te sluiten met 30 aanwezigen. Bistro Richard en Piet Creemers & bestuur, verwelkomen ons met een heerlijke Limburgse mousserende wijn. Een heerlijke start van de avond met bekende en nieuwe jonge gezichten. Op het menu “hammetje met zuurkool” of “kip à la Flamande”, onze traditionele gerechten. Al kiest de jongere generatie liever voor dit laatste, en als dessert, keuze tussen Crème Brûlée of Dame Blanche.
Het kasteel is zeker een bezoek waard. Helaas was het die avond niet mogelijk om even als “kersverse” voorzitster te treden in de voetsporen van de kasteelvrouw aan de zijde van de huidige eigenaar van het kasteel. Ik neem jullie even mee in de geschiedenis.
Het Kasteel van Ordingen heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de vroege middeleeuwen, toen het diende als een grenswachter van het graafschap Loon. Later kwam het onder het bestuur van het prinsbisdom Luik. Gedurende enkele eeuwen regeerden verschillende kasteelheren over Ordingen, totdat het in het begin van de 17e eeuw werd verkocht aan de landcommandeur van de balije Biesen van de Teutoonse Orde. Onder deze orde kende het kasteel 25 commandeurs, die vooral in de 18e eeuw door rentmeesters werden vertegenwoordigd. In de 19e eeuw veranderde het goed toen Charles Pitteurs-Hiégaeerts, een rijke steenkoolbaron, het kasteel verwierf. Na zijn dood in 1863 werd het goed overgedragen aan zijn zoon Léon, die het kasteel in 1879 ingrijpend renoveerde en een grote kunstverzameling aanlegde. Na Léon’s overlijden ging het in 1902 over op zijn zoon Antoine. Het kasteel raakte echter beschadigd door een Duits bombardement in 1940 en werd door familieruzies en problemen met restauratiedossiers uiteindelijk verkocht. In 1964 kwam het in handen van Henri Beckers, een huisarts uit Tongeren, die samen met zijn zoon Gerard een restaurant en taverne runde in het Commandeurshuis. Beckers renoveerde ook delen van het kasteel, waaronder de westelijke hoektoren en het poorthuis.
In 1997 werd het kasteel verkocht aan de firma Bemas, met Richard Sleurs als beheerder. Hoewel de restauratie langer duurde dan gepland (21 jaar in plaats van de beoogde 5 jaar), is het kasteel nu een luxehotel met 32 suites, ontworpen door Pieter Porters. Het restaurant Aurum, geleid door chef Gary Kirchens, ontving in 2022 zijn eerste Michelinster. Daarnaast is er ook Bistro Richard, een brasserie van hoog niveau.… en daar werd getoost!
Piet Creemers draagt zijn voorzitterschap over aan mij, Anne-Lies Martens. Ingenieur voor scheikunde- en landbouwindustrieën, specialisatie voeding/microbiologie, afgestudeerd in 1990. Deze taak neem ik graag op mij, met Bart Vanhoutte, afgestudeerd in 2013 aan mijn zijde als ondervoorzitter die de taak van Wim Beliën overneemt en … natuurlijk het bestuur.
Samen met jullie, V.B.I. -vrienden, maken we er een fantastisch jaar van.
Brouwerij Cornelissen, de aftrap van 2025. De uitnodiging volgt.
Andere activiteiten waar we samen als vrienden mekaars kennis delen en wijzer worden van de bedrijven die op ons lijstje staan om te bezoeken, lees het in onze nieuwsbrief en uitnodigingen van V.B.I
Confraters laat jullie horen, spreek af met bio-ir’s uit Limburg, … deel je kennis….. welkom op onze activiteiten in 2025! En heb jezelf een idee, laat het ons horen.
Verslag: Anne-Lies Martens
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer