slideshow 1

You are here

50-ste Jubileum van onze zuurmoesavond

Op het jubileum van het 50e-ste “zuurmoesavond” op de zolder van de brouwerij te Alken mochten we meer dan 60 vrienden verwelkomen. Een hart onder de riem van onze vereniging na enkele jaren van recessie.

We werden aangenaam vergast op een uitgebreide receptie met excellent getapte Cristal en heerlijke hapjes waar we ontspannen konden “socialiseren” met de collega’s en e(e)ga’s.

Onze aftredende voorzitter Willy Kwanten – die onze vereniging 4 jaar door dik en dun heeft geleid – heette ons welkom en gaf een overzicht van het verloop van de avond. Hij bleef ook even stilstaan bij het feit dat enkele goede vrienden ons dit jaar ontvallen waren. In de marge werd nog een warme oproep gedaan naar de jongeren om onze vereniging uit te dragen en hiermee, zoals de uitdrukking zegt, “nieuw bloed” aan te trekken.

Onze collega en erevoorzitter Jef Baudewijn werd door zijn dochter en schoonzoon binnengeleid en werd vervolgens door de voorzitter in de bloemetjes gezet voor zijn jarenlange bijdrage aan de vereniging en voor zijn, van bij het eerste uur, onafgebroken aanwezigheid op onze talrijke choucrouteavonden. Ook was het hier het gepaste moment om ir. Jan Indekeu te bedanken voor het ter beschikking stellen van de gezellige zaal en de bemiddeling hiervoor bij de nieuwe eigenaars gedurende zovele jaren.

In de hal naar de zolder – met nog schitterend oud brouwerijalaam – konden we aanschuiven voor de traditionele hammetjes met zuurmoes en dit jaar - voor het feestelijk karakter van de avond te onderlijnen - uitgebreid met een heerlijk hert- en visgerecht.

Na het eten nam prof. dr. Ronny Swennen het woord en leidde ons in in de bananenteelt. Als gerenommeerde specialist gaf hij ons een overzicht van zijn intensieve inspanningen de bananenteelt in het buitenland wereldwijd te begeleiden. De universiteit Leuven beschikt hiermee op het ogenblik over meer dan 1200 variëteiten die dienen om honderden centra van Azië tot Amerika voor reproductie te bevoorraden. België is daarmee het centrum voor het behoud van het genetisch materiaal van de Musa of banaan. (Voor diegenen die zich interesseren in de talrijke variëteiten: http://nl.wikipedia.org/wiki/Banaan_(fruit) ) Op deze manier draagt Prof. Swennen zo bij tot de voedselketen van honderden miljoenen mensen. De professor liet ons ook kennis maken met de Musa Lova een likeur op basis van bananen. Het geestrijke drankje bestaat in twee varianten: eentje vermengd met Damiaankoffie van branderij Den Trommel in Tremelo met een alcoholpercentage van zeventien procent en eentje vermengd met de honing van professor-imker Seppe Deckers met een percentage van 35 procent. Stoker is 't Nieuwhuys in Hoegaarden.

Met de koffie en de traditionele Limburgse taart mochten we als pousse-café genieten van een “drupke” Musa Lova. Onze secretaris Wim Mertens hield vervolgens een korte presentatie over de voorbije activiteiten van het lopend jaar. En aansluitend werden de tombolalotjes verkocht met als doelstelling de kas van de vereniging wat extra te spekken.

Als verrassingsact kwam onze bekendste boer van Limburg, Firmin Vandeput uit Vrolingen onze viering opluisteren, of moet ik eerder zeggen onveilig maken. Hoewel de allerlaatste persoon die geviseerd moest worden zeker prof. Swennen was, kreeg juist deze al van bij de aanvang de volle laag. Maar ja, wat wil je van een Limburgse “jappelen”- en “jaasbéren”-boer die "konkerèènse vuult vur zeine stiel". Ook enkele “hogere bomen” kregen wat wind van voor en werden over de hekel gehaald. Maar alles met een grote knipoog. Iedereen kon de grappen gretig smaken en toen Firmin riep: “…en me’n doauchter…” antwoordde de zaal in koor “Wèèèndy” wat de sfeer goed tekende.

Uiteindelijk werd – op niet al te democratische wijze – via loting de nieuwe ondervoorzitter gekozen. Iedere aanwezige kon – zo werd tenminste aangekondigd - een potentiële kandidaat zijn. In het publiek kon je hierdoor – de zaal overschouwend - duidelijk meer ongeruste dan hoopvolle zielen onderscheiden. Uiteindelijk werd webmaster Luc Martens,  de “gelukkige” maar om het in politieke bewoordingen uit te drukken; zeker niet "incontournable" winnaar.

In de marge werd nog een korte powerpointpresentatie getoond met foto’s van de vorige jubileumviering en wat sfeerbeelden van activiteiten van de voorbije jaren.
Georges Noelmans nam vervolgens de fakkel van voorzitter Willy Kwanten over en maakte hierbij allusie op de uitspraak van kersvers Europees president Herman Van Rompuy door te vermelden: “dat je zo’n functie niet ambieert maar dat je die aangeboden krijgt”.

Uiteindelijk vertelde Armand Scheurs nog een grappige anekdote van een waar gebeurd voorval tijdens een bezoek van koning Boudewijn aan de zolder van de brouwerij te Alken. Maar als je die wil kennen zal je volgend jaar naar onze 51e choucrouteavond moeten komen…

Hier vind je wat sfeerbeelden.

Luc

 

 

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer