slideshow 1

You are here

Lezing over genetische modificatie door ir. Clem Verheyden bij Infrax

Op vrijdag 26 februari was de belangstelling groot voor de lezing over GGO’s door ir. Clem Verheyden – bestuurslid van onze vereniging - bij Infrax te Hasselt.
De lezing werd georganiseerd door de KVIV en werd geparticipeerd door het Verbond van Vlaamse Academici en onze vriendenkring.

Ir. Clem Verheyden startte met een korte situering van het begrip genetische modificatie. Gezien zijn achtergrond als phytopatholoog en tegenwoordig consulent tuinbouw en gewasbescherming was het niet vreemd dat hij dit – soms ludiek – schetste in het kader van de voor iedereen in deze regio voor de hand liggende fruitproblematiek.
Er volgde een uitgebreide wetenschappelijk betoog over transgene organismen en de methoden waarmee deze worden gecreëerd. We werden niet gespaard van een reeks complexe begrippen als: deoxyribonucleotiden, plasmiden, elektroporatie, RNA, enz.
Wat iedereen zeker wel verbaasde was het opvallend aantal toepassingen dat al vandaag via genetische modificatie wordt verwezenlijkt. Hiervan enkele voorbeelden: insulineproductie, artificieel vervaardig stremsel in de kaasproductie, door planten geïnduceerde insecticiden, ingebouwde resistentie tegen herbiciden, inzetten van gemodificeerde bacteriën in milieusanering, en nog veel meer.
De spreker eindigde met futuristische ontwikkelingen rond ruimtevaart en de zoektocht naar organismen die in zulke extreme omstandigheden kunnen overleven en die daarom een bijdrage kunnen leveren voor domeinen als gewichtloze toestand, extreme hitte, sterk gepollueerde sites, ...
De vraag waarmee de lezing was gestart: of GGO’s een (deel)oplossing zijn voor het gezondheids-, voedsel- en energievraagstuk” was niet eenduidig beantwoord. Duidelijk was wel dat de talrijke toepassingen niet meer weg te denken zijn uit het wereldbeeld en dat de mogelijkheden onze verbeelding overtreffen. Hoe de wetenschappelijke verworvenheden in dit verband zullen worden aangewend zal in de toekomst een cruciale vraag blijven en belangrijk debat blijven in de maatschappij.
Na de uiteenzetting kregen de talrijk opgekomen genodigden de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Slecht één vraag werd gesteld wat gezien de toch maatschappelijk gevoelige materie vreemd mag zijn. Mogen we hieruit concluderen dat de spreker het onderwerp zo excellent had gebracht of dat het aanwezige publiek de afsluiter van de avond – een sublieme receptie – niet langer wou uitstellen, zeker na de zware intellectuele concentratie, blijft een open vraag.
Enkele foto's vinden jullie hier.
Actueel: Artikel in het Belang van Limburg van 02/03/2010

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer