slideshow 1

You are here

Katarakt wandeling - Groot-Gelmen

Het populaire programma Katarakt van de VRT over het reilen en zeilen van een Zuid-Limburgse fruittelersfamilie was een aanleiding om een familiewandeling te organiseren in het hart van onze fruitstreek.
Onze gids Clem Verheyden, had een mooie wandeling uitgestippeld in de omgeving van Groot-Gelmen. De verenigingsleden waren talrijk komen opdagen met echtgenoten, kinderen en kleinkinderen.
De wagens werden geparkeerd aan het kasteel Château de la Motte.
De eigenlijke wandeling vertrok aan de kerk van Groot-Gelmen waar nog enkele leden aansloten bij de groep. Met onze rug naar de kerk gekeerd wandelden we recht door naar de voor ons liggende hoogstamkersenweide. Rechts lag: “De Zwaan” Limburgse oudste dorpsherberg, onlangs nog volledig gerestaureerd en straks eindbestemming van onze trip.
In de straat naar de kersenboomgaard zagen we ook nog twee Haspengouwse vierkantshoeven, deze zouden we meer tegenkomen op onze wandeling. Aan de ingang van de weide hebben ze een nieuw wandelpad aangelegd met stevige klim naar de top van de heuvel. Het weer was schitterend en Clem wist ons boeiend te onderhouden over de geschiedenis van de streek, de geologische formaties, de hydrologische modificaties en enkele biologische rariteiten zoals de bestuiving van de frequent in de holle wegen voorkomende aronskelk.
De wandeling werd afgesloten in de herberg "De Zwaan" waar we konden genieten van een prille maar deugddoende avondzon en waar de voorzitter ons trakteerde op een heerlijke verfrissing.
Het was gezellig vertoeven in deze eeuwenoude afspanning in onze rijke Haspengouwse fruitstreek. Enkele mooie herinneringen vind je hier.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer