slideshow 1

You are here

Multimediatentoonstelling "Science Tunnel"

Op vrijdag 3 oktober bezochten we voor onze 5de bijeenkomst dit jaar de spectaculaire multimediatentoonstelling Science Tunnel in de Grenslandhallen in Hasselt.

De Science Tunnel is het werk van het befaamde Duitse Max Plank Instituut. Over een oppervlakte van 1000 m² kwamen we in contact met recente wetenschappelijke ontdekkingen en technologieën van morgen.

De tentoonstelling behandelde 12 thema's die een letterlijk uitgebreide reis van de allerkleinste nanoschaal tot de oneindige ruimte van het heelal omspanden. Vermoedelijk een beetje veel om in een paar uur te doorgronden. Onze gids had dan ook de niet benijdenswaardigde taak ons op een drafje in te wijden in volgende onderwerpen:
OP WEG NAAR DE OERKNAL: Waarom zijn de natuurwetten zoals ze zijn?
DE NANOKOSMOS: Hoe kunnen we eigenschappen van materialen beïnvloeden?
DE BOUWSTENEN VAN HET LEVEN: Wat is leven?
VAN GEN TOT ORGANISME: Hoe organiseren cellen zich?
DE ARCHITECTUUR VAN DE GEEST: Hoe werken de hersenen?
HET RIJK DER ZINNEN: Wat is het bewustzijn?
TECHNOLOGIEËN VOOR DE TOEKOMST: Hoe verwerken we de steeds toenemende hoeveelheid data?
VAN GEGEVENS TOT INZICHT: Hoever kunnen we gaan met computersimulaties?
WERELDWIJDE UITDAGINGEN: Waar uit bestaat duurzame ontwikkeling?
RUIMTESCHIP AARDE: Welke impact heeft de mens op de planeet Aarde?
ONZE PLAATS IN HET HEELAL: Wat is de invloed van de zon?
HET HEELAL: Hoe en wanneer is het heelal ontstaan?
Alhoewel de materie natuurlijk buitengewoon complex en uitgebreid was boeide de tentoonstelling door de manier waarop alles voorgesteld werd en door de competente wijze waarmee onze hooggeschoolde gids de onderwerpen verklaarde. We voelden sterk aan dat de evolutie van de wetenschap snel in nieuwe richtingen diversifieert en dat specialisatie hiervan een noodzakelijk gevolg is. Toch was het een opsteker te weten dat de basisprincipes die we in onze studies geleerd hadden een zeker houvast vormden voor de opstap naar deze actuele innovaties en ontdekkingen.
Een gezellig onderonsje in een café aan de Kinepolis te Hasselt sloot deze boeiende avond af. Misschien kunnen de afwezigen nog een kijkje nemen op de website van de Science Tunnel. Dan krijgen ze een idee van wat ze zoal hebben gemist.
Een kleine impressie van ons bezoek vind je hier.

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer