slideshow 1

You are here

Error message

Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 394 of /customers/8/d/d/vbi-limburg.be/httpd.www/includes/common.inc).

Bedrijfsbezoek Infrax te Hasselt (Nanotechnologie)

Op 20 maart gaf Prof. Dr. Jean Manca van de Universiteit Hasselt een uitstekende lezing over “Nanotechnologie en Zonne-energie, een toekomstvisie”. 
Deze voordracht was een organisatie van KVIV, waarbij ook de Bio-ingenieurs waren uitgenodigd. De ontvangst vond plaats in de energiewinkel van INFRAX in Hasselt. Met 12 collega’s namen wij eraan deel.
Prof. Manca bracht zijn uiteenzetting zeer helder en verstaanbaar, niettegenstaande de erg wetenschappelijke materie.
De universiteit Hasselt werkt aan dit onderzoek, samen met verschillende wetenschappelijke disciplines: IMO (materiaalonderzoek), IMEC (electronica) en IMOMEC (overkoepelende groep).
Aangezien de eindigheid van onze huidige fossiele energiebronnen is het de hoogste tijd om alternatieve en tegelijk milieuvriendelijke oplossingen te ontwikkelen. In 2010 zou de EU voor 20% met alternatieven moeten kunnen bijdragen in de totale energievoorziening.
De huidige ontwikkelingen spitsen zich voornamelijk toe op windenergie, biomassa en zonne-energie.
De zon is de ultieme energiebron die de aarde, dagelijks 89.000 terawatt bezorgt. De capaciteit, maar vooral de rentabiliteit van de huidige generatie zonnepanelen wordt sterk bepaald door de geografische ligging van de ontvangende inrichting. In Californië is het rendement hierdoor dubbel dan dit bij ons. Er is nog zeer veel onderzoek nodig om het rendement van de huidige generatie fotovoltaïse cellen op basis van silicium te verhogen. Hiervoor worden thans “organische polymeren” met metaaleigenschappen, bestudeerd en ontwikkeld die straks in ultradunne laagjes (nano-afmetingen) de nieuwe generatie zonnecellen zullen vormen.
Met deze energieopwekkende materialen kan men ultrakleine, maar ook extra grote energiebronnen ontwikkelen. Zo kan men met een in de jaskraag gemonteerd celletje een hoorapparaat, de IPod, of de pacemaker aansturen of energie uit behangpapier opwekken.
Er is dus nog een mooie toekomst voor onze planeet met dergelijk soort onderzoek.

Tot slot werd, naar goede gewoonte, het gezelschap getrakteerd op de intussen welgekende receptie, met buitengewone hapjes en stevige drankjes.

Website Infrax

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer