slideshow 1

You are here

Familiewandeling in de Kempische bossen

Onder de rubriek “Jaarlijkse familiewandeling” werd dit jaar gekozen voor het noordelijk deel van Limburg met een verkenning van het Duinengebied  “In Den Brand” te Hechtel-Eksel. 
Het weer was perfect en de 16 deelnemers van diverse leeftijd, in opperbeste stemming.
De begeleidende boswachter stuurde zijn kat . Gelukkig had de voorzitter wat wetenswaardigheden verzameld zodat hij als gids kon optreden.

De duinen van In den Brand ontstonden na de laatste ijstijd, 12.000 jaar geleden toen felle noordenwinden zand naar onze Kempen joegen. Echte landduinen ontstonden en doordat de wind vrij spel had verschoven deze duinen zich. Toen ons klimaat warmer werd ontstond er spontaan bos. De mens die ruimte nodig had voor akkers en huizen kapte deze bossen waardoor het zand weer bloot lag. Om zich te beschermen tegen dit oprukkend zand, dat zelfs de huizen binnendrong, besloot men later opnieuw bomen aan te planten. Het beplanten van de duinen met naaldbomen had nog een tweede voordeel: de bewoners hadden hierdoor volop brandhout (vandaar de naam In den Brand). Ook plantte men in de periode 1850-1900 zogenaamde 'stoven'. Dit zijn loofbomen die op de grond geknot werden om de stammetjes te gebruiken voor allerlei 'geriefhout'. Door deze stelselmatige kapping kregen ze een zeer aparte vorm en zijn ondertussen een deel van ons onroerend erfgoed geworden.
Men wil zelfs Den Brand als “Poort naar het Park Lage Kempen” gaan inrichten.
Dit gebied werd jarenlang beheerd en ontwikkeld door onze betreurde collega Frans Dufrane. Hij mocht er in de jaren 1970 Koningin Fabiola begeleiden voor een wandeling door “zijn” bossen, met het toenmalig  “Kabouterbos” dat aangelegd werd om het grote publiek en vooral de jeugd, de natuur te doen ontdekken. 
Tijdens onze wandeling leerden wij het verschil kennen tussen een assortiment van dennen, zoals de zeeden, de Corsicaanse den, de Grove den enz.
We leerden de basis kennen van het huidige “Bosbeheer” van de Vlaamse Overheid die met de techniek “verjonging” van de houtaanplant, met berk als de pionier, en de lokale eik als duurzame soort,  het domein stelselmatig meer “Kempisch” maakt. In deze biotoop zou dan ook een streekeigen flora aan kruiden, vogels en zoogdieren zich rustig en veilig kunnen ontwikkelen.
Het was een prachtige, gevarieerde wandeling, die sterk aan te bevelen is om in elk seizoen te herdoen.
Na de wandeling hebben wij nog ruim ons vocht op peil gebracht en een hapje meegepikt in de kantine van de nabijgelegen “Begijnenvijvers”, ook een prachtig natuurgebied, maar dan met uitgebreide vijvers.

Website Hechtel-Eksel

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer